Tai Chi in Qi Gong
Društvo Zmajev vodnjak Velenje

Zgodovina in vadba Tai Chi - ja Društvo Zmajev vodnjak Velenje

taichi01

TAI CHI CHUAN                           

Tai Chi Chuan, je stara kitajska meditativna veščina gibanja, idealna za ohranjanje vitalnosti in bioenergetskega ravnovesja. Nežno meditativno gibanje odganja stres, sprošča napetost, veča sposobnost osredotočenja in gibljivost telesa, spodbuja krvni obtok.

Skrivnost Tai chija je v umirjenosti. Vsi gibi se izvajajo s sproščenim duhom in telesom. Tai Chi je preprost, brez odvečnih gibov, osredotočen k iskanju središča, ravnotežja, od koder telesni center postopoma vodi k duhovnemu miru. Cilj je izravnava nasprotja med Jinom in Jangom (t.j.  med pozitivnim in negativnim).

Če je Chi (življenjska energija) uravnotežen, je človek zdrav. Preveč ali premalo Chija, pomeni bolezen. Chi teče skozi telo po določenih poteh,  imenovanih Meridijani.

Z vajami Tai Chija vzpodbudimo pretok Chija po poteh in s tem takorekoč polnimo telo z energijo, oziroma praznimo to iz tistega dela, kjer se je je nakopičilo preveč. Tai chi Chuan je kitajska veščina izredne terapevtske vrednosti.

Vaje Tai Chija pričnemo s preprostim ogrevanjem telesa, kot so vaje stretchinga, jogginga, lažje obremenitve  telesnih mišic s pomočjo lažjih gimnastičnih vaj ipd.

Prve ure pouka pričnemo z vadbo osnovnih položajev, pravilnim gibanjem v vse smeri, drže telesa in nadzorovanim dihanjem. Seveda imamo pri tem to prednost, da imamo na vsaki navedeni stopnji nekaj od Tai Chija.

Šola Jang, pozna tri osnovne forma, in sicer forme s 24, 48 in 88 slikami in vsaka od njih ima svoje značilno ime. Za lažjo predstavo teh gracioznih gibov, se spomnimo utrinkov iz raznih filmov o Kitajski, kjer smo morda opazili, kako se vse, staro in mlado, graciozno giblje v lahkih, čistih in širokih oblačilih, po tamkajšnjih parkih. Ob pogledu na izvajanje teh čudovitih spletov, človek nekaj občuti: občuti spokojnost in vedrost, občuti posebno izžarevanje od tistih, ki te gibe izvajajo.

Vsak gib se pri Tai Chiju prične iz Chija, t.j. energetskega centra, katerega energija se koncentrira nekoliko pod popkom. Če gib ni plasiran od tu, je neučinkovit. Gibi Tai Chi Chuana se izvajajo počasi, nežno in usklajeno od začetka do konca. Vsak položaj telesa pri gibanju se izvaja z enakim, neprekinjenim ritmom. Posledica tega je izboljšanje cirkulacije in dihanja ter jačanje notranjih organov, vendar brez povečanja mišičevja Ravno zaradi tega se Tai chi včasih imenuje tudi notranja šola.

O Tai Chi Chuanu je v svetu veliko napisanega, vendar upam, da sem vam s svojim gledanjem in razmišljanjem vsaj malo razjasnil sliko o tej veščini, katero danes po svetu obširno uporabljajo tudi v zdravstvene namene, priznavajo pa jo tudi nekatere zdravstvene ustanove in zavarovalnice, kot legalno fizioterapevtsko dejavnost.

Dušan BOROVNIK,
mojster borilnih in meditativnih veščin


Kratka zgodovina Tai Chi Chuana

Po znanih virih je poznan iz leta 2700 pred n.št., pod takratno vladavino Huang Tia, tako imenovanega Rumenega Carja. Takratni splet gibov, je poznan pod imenom Tao Jin in je bil namenjen podaljšanju življenjske dobe. Huang Ti, naj bi tudi sam izvajal Tao Jin. Njegova vladavina je trajala celih sto let. Gibi, ki jih je izvajal Huang Ti, so bili predhodnica Taoistične meditacije in vaj, ki jih poznamo pod imenom Tai chi Chuan.

Do začetka vladavine dinastije Sung (960-1279), so že bili izdelani in znanstveno razviti diagrami ter napisani obširni komentarji o pomenu Tai Chi Chuana.

Poseben pomen ima diagram in komentar pod imenom Tai Chi Tu Sho, katerega je sestavil veliki filozof Chu Tun-i.


Kako pristopimo k vadbi TAI CHI-ja

PRISTOP
Pristopi do TJQ brez predsodkov. Doživljaj to kot meditacijo, kot lahko telovadbo in kot vaje za Qi. Lahko razviješ obrambni sistem med tem, lahko pa razviješ tisto, kar je resnično najvišje in prvobitno.
POTRPLJENJE
Vsak posameznik je poseben. Ene stvari pridejo hitro, ostale počasi in nekatere, mogoče, nikoli. Vedi, da se vsak uči s svojim tempom. Učenec se kosa samo s sabo. Zato naj učenec ne misli, da je karkoli slabši od drugega učenca, ki se je naučil veščine v enem mesecu, za kar je sam porabil pol leta. Učenec lahko hitreje razvije druge veščine. Pa četudi ne pride do tega, pomnite, da se napredek v TJQ, vsaj za večino, ne meri v mesecih, temveč v letih.
VZTRAJNOST
Čeprav večina učencev doživlja nekatere koristi že v prvih tednih, je Tai Chi vaja za življenje. Vedno večje koristi TJQ se povečajo z desetletji vaj. Vaja bi morala biti del vsakega jutra in večera v življenju.
RAVNA HRBTENICA
Olajša pretok Qi-ja po/ob hrbtenici navzgor.
DIHAJ V DAN TIEN
S tem se razvija Qi.
SPRAZNI UM
TJQ je meditacija. S tem se izboljša sposobnost čustvovanja, izboljša reakcije, izboljša koncentracijo, senzibilnost in kontrolo Qi-ja.
STOJA NA ENI NOGI (Single Weight)
To poveča notranjo občutljivost in izboljša ravnotežje v formi…
OBČUTI ZRAK KOT SNOVEN
Če ima zrak snov, koliko več snovi ima še najbolj popustljiv nasprotnik? To bo pomagalo v delanju forme gladko in enakomerno.
MEHKOBA PREKO KORENIN
Razvij svoj oprijem z nogami, tako da te 5 ali 6 močnih ljudi skupaj ne more premakniti. Razvij tudi sposobnost onemogočanja in mehkobo, tako da ne bo nikoli potrebno uporabiti korenine. Ko boš imel čvrste, trdne korenine, se boš počutil lahek in elastičen (prožen).
DOBROTA
Nikoli ne poskusi škodovati komurkoli med vajo, poučevanjem ali v demonstraciji. V vaji push hands in v samoobrambi, kot v formi, se primerjaš samo s seboj. Če čutiš potrebo po prevladi partnerja med vajo, potem je res, da moraš prevladati svoj lastni EGO. Partner je tam, da ti pomaga razviti tvoje sposobnosti, in ti njegove. Ko te partner odrine, ni bil partner tisti, ki te je odrinil, temveč tvoja nezmožnost onemogočati odriv tistega, ki te je odrinil. Postal boš neodrinjen, ko boš presegel meje sebe, telesa, čustev, uma in duha.


Navijanje svile - chan si gong

navijanjesvile Navijanje svile je značilnost yang šole. Z rokami in na splošno s celim telesom, s spremljajočim usklajenim dihanjem, skozi celo formo, krožimo v obliki spirale naprej in nazaj, navzgor in navzdol, v večjih ali manjših krogih. Gibanje je tako nežno in neprekinjeno, kot je to navijanje svile na kolut. Tudi to so mojstri določili prav za vsak gib, saj se tudi tu ves čas upošteva načelo jin in jang. Rečeno je, da pravilno in usklajeno kroženje rok in celega telesa, s prisotnostjo pravilnega dihanja, stimulira kroženje energije v telesu, še posebej v dan tienu, kateri je »akumulator« notranje energije. Energetski nivo se s spiralnim kroženjem, zelo stimulira in okrepi; po kitajski tradicionalni medicini se zastana t.j. slaba energija - seseda in odvaja navzen v tla (jin), nova – čista, pa se dviguje iz njenega središča in napaja ter prečiščuje celo telo (jang).

Društvo za Tai Chi in Qi Gong
Zmajev vodnjak Velenje

Aškerčeva cesta 3
SI-3320 Velenje

  040 187 197

urnik

vclanise